Славе Ѓорѓо Димоски – Тиберија. Хотел Leonardo PlAZA

Езерото Кинерет
(меѓу мојата хотелска соба
и околните планини)
се вѕира во растурениот кревет:

едната нога како кранот на брегот
ја креваш. другата како подвижен мост
под кој бродот се влева и топи

ги топи своите гранитни гради
одвнатре дише: дојките ти ги бришам
– храмовите се рушат!

Светлината е капка врз капките
што го сочинуваат езерото Кинерет:
Јарболите во ерекција ги виорат
знамињата на ветрот.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s