Алеш Мустар – Реквием за Ајлан Курди (Словенија)

Со мозокот преполн
со училишна материја
наместо со етика,
во мојата безбедна прегратка
Ема уште една ноќ ги затвори очињата.
И ти драг Ајлан, ги затвори,
но засекогаш,
во прегратката на студената вода.
Сам-самичок засекогаш заспа на брегот на Егејското Море
во кое секое лето се капат и премногу европски туристи
кои на враќање дома
зад себе двапати ја заклучуваат вратата пред натрапниците.
Лесен да ти е песокот, Ајлан,
сега можеш мирно да градиш замоци во облаците.
Нека те чуваат Бог, Алах,
Кришна, Вишну, Шива.
Веста за твојата смрт го преплави светот,
социјалните мрежи,
жолтиот, црвениот и црниот печат.
Милион луѓе ја лајкаше твојата смрт на Фејсбук.
Ајлан, граничните чувари не читаат
ни свети книги ни белетристика,
ни басни од Езоп ни приказни од Андерсен,
само закони, постудени од водата што те исфрли на брегот.
Затоа ангелот чувар нека те придружува во вечноста.
Спиј, драг Ајлан,
почивај во мир.
Твојата смрт нека им ги исуши рацете на оние
кои над твоите врсници користат солзавец,
нека им се заглави во грлата на политичарите среде деловните вечери
и нека тропа врз совеста на ригидните бирократи!

Препев од словенечки: Лидија Димковска

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s