Осмо издание на меѓународната манифестација „100 Илјади поети за промена“ – Струмица, Македонија

Глобалното движење „100 Илјади поети за промена“, во соработка со здружението „Контекст – Струмица“ го реализира осмото издание на поетската манифестација „100 Илјади поети за промена“, а Струмица повторно ќе биде домаќин на сите поети кои ќе изразат интерес да бидат дел од мисијата на самата манифестација. Continue reading

Advertisements

Тихомир Јанчовски – Светот опасно се менува

Светот опасно се менува
во дваесет и првиот век
ги снемува тие што садат
се множат тие што јадат
големите градови стануваат
уште поголеми Continue reading

Објавени конкурсите на #100TPC – Македонија за 2016 година

100 илјади поети за промена ги распишува двата официјални конкурси од кои едниот за поезија, а другиот за изработка на постер/ плакат кој ќе биде застапен на групната изложба која е дел од самата манифестација Continue reading

ѓоко здравески- не е лесно од оваа страна

не е лесно од оваа страна / да мора постојано да пребираш /
по зборовите. да премеруваш /
по стопати да не тежи некој премногу. Continue reading

Давор Стојановски – * * *

Во миговите кога ме нема, ја осмислувам твојата отсутност
Во недостиг на зборови што би можел да ги чујам кој било друг ден од тебе,
осмислувам како водиме разговор за најбезначајни нешта: Continue reading

4 години заедно – 100 Илјади поети за промена

Настанот е дел од глобалното движење во кое се вклучени бројни уметници и интелектуалци од над 100 држави во светот. Continue reading

Владимир Мартиновски: Маратонска песна

Ги претрчавме сите ледини.
И ливадите со лаванда и лалиња,
но и минските полиња. По пат некои

налетаа на мина. Continue reading

100 Илјади поети за промена vol. IV

Четврто издание на манифестацијата „100 Илјади поети за промена“, Струмица 2014 година Во сабота, 27 септември 2014 година, во Струмица ќе се реализира четвртата по ред манифестација „100 Илјади поети за промена“. Ова е настан кој е дел од глобалната … Continue reading

Поетско другарување со музика и гости во Гевгелија

Одржана во специфичниот амбиент, во центарот на Гевгелија, љубителите на поезијата имаа уникатна можност… Continue reading

Кавадарци – Поети за промена vol.I

На 11 Август, ден сабота во Кавадарци се одржа првото warm up читање – Поети за промена. Ова поетско читање е едно од неколкуте планирани за периодов кои имаат за цел да ја подигнат свеста меѓу граѓаните за сите глобални, … Continue reading