Петар Сарџоски – Еј животе!

Еј животе – ти кревка нишко од самотни воздишки…
ти тајно сокриена зад секој мал здив…
колку ли ќе трае твојата слатка агонија
кога незнајни исчезнуваме пред налетот на времето… Continue reading

Advertisements

Марко Виденовиќ – Проклетие

И сега кој ќе не брани
кога пак останавме сами.
Сега кога никој со никој не е
кога секој омраза сее. Continue reading

Д.А. Лори – Небо во време на тапост

Сите навидум различни неба,
едни во време на спокој и мир,
други во невреме; војна и смрт,
сите тие навидум различни неба
се едно исто, заедничко небо,
свиснато над нашата радост или болка; Continue reading

Катерина Гогова – Деноноќие

Замавнува денот тежок од остра и дволична плима,
црвена надеж го сече хоризонтот.
Пазарно утро за ефтини емоции,
еден по еден се растоваруваат соништата,
во сите торби мижуркаат желби и недотраени болки. Continue reading