Зоран Радически – Беснебесија

Црпнувам со бронзена лажица голтка вода од морската шир
И си ја ставам во мистериозната манџа посна да ја засоли,
И се вивнувам угоре кон Сонцето при залез обоено
во фуксија да соберам по некој зрак Continue reading

Advertisements

Драгана Евтимова – Минијатура

не е доволно да се потисне во себеси ..
доволно е да се потисне далечното време
во кое имало несреќи .. Continue reading

Стефчо Стефанов – А вие таму како сте?

Кога црна интонација одненадеж ни протрчува пред строфа
ние овде не се враќаме три стиха наназад за отпосле да продолжиме. Continue reading

Владимир Мартиновски – * * *

Човек се буди како шаховска фигура.
Не знае дали е топ, пион, коњ или ловец,
Знае само дека не ни крал ни кралица.
Не знае ни дали е црна или бела фигура. Continue reading

Викторија Мирческа – Наследство

Од устата збор по збор си вадам,
бисер по бисер на конец редам.
На слика го гледам ѓерданот од баба ми,
подарен од прабаба ми, мајка на дедо ми,
татко на татко ми. Continue reading

Владимир Лукаш – Недовршена љубовна песна (за Македонија)

Пак си далечна
будна и мртва
легната во гробница од утрински озборувања
со коса заплеткана како рајска бирократија
со прсти на кои и дрвото им завидува. Continue reading

Наташа Сарџоска – Во муграта на револуцијата

Чекорам по кралскиот град
По факли скршени
Заби зариени во дивото месо
Светла придушени во ноќта глува
Моите мисли потамина ти ги предавам
Столчени над катанци р’ѓосани
Европските тајни отрови Continue reading

Тихомир Јанчовски – Светот опасно се менува

Светот опасно се менува
во дваесет и првиот век
ги снемува тие што садат
се множат тие што јадат
големите градови стануваат
уште поголеми Continue reading

Ана Голејшка – Љубов

љубов, првото легло
ми беше топло, мајка ми
среде жега ме носеше
татко ми милно ми зборуваше
папочната врвка е конопот
со кој ги врзав сите спомени
и ме донесоа на свет со
потајна желба да сум момче
не знаат – јас и момче и Continue reading

Иван Шопов – * * *

ослободени од законите на физикатата
тргнуваме на прошетка кон небото
покрај облаците-училишта
во кои се забранети сеќавањата на земјата
а учебниците по историја
се привлечни единствено
кога кријат писменца од детска пошта
меѓу страниците исполнети
со глупави приказни
за глупави луѓе (главно мажи) Continue reading