Вонреден повик за поезија на тема #поплава

Глобалното движење „100 Илјади поети за промена“ Македонија ги повикува сите поети да споделат своја поезија на тема „#ПОПЛАВА“.

poplavaCover

Социјално ангажираната поезија како современа алатка е од исклучителна важност за подигањето на свеста кај граѓаните за сите (не)природни несреќи кои ни се случуваат. Да споделуваме стихови со кои ќе си помогнеме меѓусебно, со кои ќе се потсетиме на тоа колку е животот важен и непредвидлив. Невремето кое го зафати главниот град и кое одзеде огромен број на животи е причината поради која го отвораме овој вонреден повик до сите вас. И словото и online активизмот можат да спасат нечиј живот, да покажеме дека тоа е навистина така!

Оваа иницијатива е поттикната од здружението за развој на култура и заштита на културно наследство „Контекст – Струмица“, во соработка со Scuola di poesia – Школа за поезија – Делегација Македонија.

poplavaPoster

Целата поезија која ќе пристигне ќе биде објавена во е-стихозбирка насловена #ПОПЛАВА која ќе послужи како сеќавање и/ или лузна на едно време.

Повикот е отворен до 20 август, со оглед на тоа што наскоро започнува официјалниот конкурс за учество на шестиот по ред фестивал „100 Илјади поети за промена“ кој ќе се реализира на 24 септември 2016 година во Струмица.

Стиховите може да ги испраќате на нашата facebook страница или на poetizapromena@gmail.com.

Дизајн: Александар Пешевски

Save

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s