Вонреден повик за поезија на тема #поплава

poplavaPoster

Глобалното движење „100 Глобалното движење „100 Илјади поети за промена“ Македонија ги повикува сите поети да споделат своја поезија на тема „#ПОПЛАВА“. Continue reading

Македонија ќе учествува на првата светска конференција на 100 Илјади поети за промена во Италија

100ммм

Во периодот од 3ти до 8ми јуни во Салерно, Италија ќе се одржи првата светска поетска конференција на 100 Илјади поети за промена (100 Thousand Poets for Change). Continue reading

Поетско читање во Гевгелија против насилство

ok1

Ова е меѓународна манифестација која преку социјално ангажирана поезија… Continue reading

Митко Гогов – … а требаше да биде траума од процесот

mi1

вдахни си тревкаста роса на твоите очи

уплавот како корен од клетва пушти го
во речното корито на судните води.

во раката срцето на светот ни отчукува
и тоа сѐ повеќе боли Continue reading

Ана Голејшка – Љубов

ana_golejshka

љубов, првото легло
ми беше топло, мајка ми
среде жега ме носеше
татко ми милно ми зборуваше
папочната врвка е конопот
со кој ги врзав сите спомени
и ме донесоа на свет со
потајна желба да сум момче
не знаат – јас и момче и Continue reading

Николина Андова Шопова – Ништо не е твое

mkd-117993a

Ништо не е твое
Просторите во кои внимателно го резбаш твоето име
тревникот и ретките билки што ги чуваш и полеваш во градината
испегланата, мека кошула од која шириш мирис на бебе и на дом
ниту тие не се твои, ниту тој мирис е твој Continue reading

Иван Шопов – * * *

ivan-shopov-01

ослободени од законите на физикатата
тргнуваме на прошетка кон небото
покрај облаците-училишта
во кои се забранети сеќавањата на земјата
а учебниците по историја
се привлечни единствено
кога кријат писменца од детска пошта
меѓу страниците исполнети
со глупави приказни
за глупави луѓе (главно мажи) Continue reading

Д.А. Лори – Небо во време на тапост

10440220_10206842047627265_6664026085321223014_n

Сите навидум различни неба,
едни во време на спокој и мир,
други во невреме; војна и смрт,
сите тие навидум различни неба
се едно исто, заедничко небо,
свиснато над нашата радост или болка; Continue reading

Ѓоко Здравески – [војници]

14344693_10154590256484525_7434646608632932985_n

многу е просто: во тој спроти себе
би пукал ли, иако првпат во животот
го гледаш, само затоа што некој одозгора
ви рекол дека сте си душмани? Continue reading

Зорица Петкоска – LAPSUS FUGE*

14388918_10207440055342163_49226035_n

Ние сме генерација од грстови вистини
кои неукиот софтвер ги бележи како грешки.
Еден збунет гулаб кој заборавил да лета
ја преминува улицата пешки. Continue reading

Даниел Карески – Sehnsucht

11986917_1595461310716355_8883363865531667736_n

Деновиве влегувам во себе
каде мириса на рането животинче
полиено со пиво. Играм според правилата
и губам се за малку
заради човечката глупавост
што од некои обични денови
прави тупа дождлива недела.
Continue reading

Бојана Коштрева – Промени

%d0%b0%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%84%d0%b4%d1%81

И што сега!?
Каде го чувате тоа време што лечи рани?
Јас знам за време во кое се примаат удари од сите страни!
Конфузни лица, замислени, во глава носат пусти сонови,
носат актовки полни идеи, туѓи прашања, лажни одговори. Continue reading

Никола Ристевски – Новото СонЅе на Слободата

unnamed-12

Во ред ли е да молчиме со усти отворени?
Хаотично ли е ако гледаме со очи затворени?
Ќе биде ли на арно кога ќе дојде потешкото?
Или сè е сеедно, пак нека сврти Тешкото? Continue reading

Катерина Гогова – Деноноќие

14287729_1391404944220435_1516023918_n

Замавнува денот тежок од остра и дволична плима,
црвена надеж го сече хоризонтот.
Пазарно утро за ефтини емоции,
еден по еден се растоваруваат соништата,
во сите торби мижуркаат желби и недотраени болки. Continue reading